Една нация, макар и разделена

Преди няколко дни в Дневник се появи статия от Джон Лойд, гостуващ редактор във Файненшъл таймс“, по повод на събитията в Египет. В тази статия бе споменато нещо впечатляващо:
„Там, където преходът към демокрация е успявал, това е зависело от мрежата от мълчаливи или публични споразумения между враждуващи сили.“
„Вижте Чили след референдума от 1988г., с който бе отстранен от власт ген. Аугусто Пиночет; или Бразилия, в която през 70-те и 80-те години военните бяха принудени да отпуснат хватката си върху властта; или в наши дни Тунис, където религиозни граждани бяха толерантни към държавата и тя беше толерантна към тях след свалянето през 2011г. на президента Зин ал Абидин Бен Али. Във всички тези случаи хората, които не се харесваха или си нямаха доверие, осъзнаха, че повече не харесват и нямат доверие повече на авторитарния си лидер и се обединиха в революции, след които да изработят начин да живеят заедно в демокрация.“
Няма как да не направиш незабавна препратка към нещата в България през последните 20 години. И тъжно да откриеш, че „враждуващите сили“ у нас забележително рядко са постигали мрежа от публични споразумения. Може би доста по-често – мълчаливи.
Политическата среда у нас е била подавляващо белязана от жестове на непримиримост, отколкото на помирение. Идването на демократите в началото на прехода бе посрещнато с недоумение и желание за реванш от „старите сили“. След това СДС-рите искаха да направят България само за тях си. Беров ме много мразен от последните и сякаш само Виденов успя да направи така, че да има някакви наченки на съгласие през 1997. Но на каква цена… Костов, макар че трасира пътя на България консенсусно напред, бе намразен заради очевидната си неспособност да обуздае развилнелите се нови СДС-ри. След това, от „Царя“ нататък, политиката започна да се прави в името по-скоро на икономически кръгове. Вакуумът от публичните споразумения започна бавно да се замества от тайни съглашения. Но поне имаше цел – очакването за влизане в ЕС хвърли прах в очите на хората, докато въпросните кръгове се окопаваха, за да могат да се вместят удобно в разширените парични европейски пространства. И успяха – след Тройната коалиция насам вкупом започнаха да бъдат мразени тези, вече наричани с привкус на мистика „олигархични“ кръгове. Под влияние на новопоявилото се усещане за явна несправедливост, на крилете на което дойде Бойко.
Идеите за общо политическо бъдеще, които са фундаментални за самосъзнаването на всяка нация, отстъпваха пред реваншизма да отмъстиш на предишните. Политиката – да правиш промени за доброто на народа, наистина, белязани от твоята политическа доктрина – се обагри в измерението да прецакаш виртуалния виновник за неслучилите се очаквания. Негативизмът – от една страна, срещу богатите и успелите (и предишните, естествено); от друга, срещу комунистите и ченгетата, ескалира в сегашните дни в неадекватните назначения на новия кабинет (да смажем ГЕРБ!) и, разбира се, в поведението на „кворумния донор“ Волен, по израза на Иво Инджев. Също и в нелепите усилия на „дясното“ да се отлепи от дъното, пак на базата на „анти“. Коментарите във форумите станаха преизпълнени от убийствени квалификации, задушаващи всяка свежа идея в зародиш. Хейтърството стана отличителна мярка за българския обществен и политически дебат.
Съответно, Орешарски бе демонизиран (не че нямаше защо). А на последните протести набързо бе турен знак „организирани“ – от ГЕРБ, от Прокопиев, от Бориславова, от мистичната клика „Типинг пойнт“. Дърева обвини улицата, че нямала социални искания. А когато Президентът зае позиция в полза на протестиращите, му поискаха импийчмънт. Накъде…
Типинг пойнт е книга на Малкълм Гладуел, излязла на български под заглавието Повратната точка. В нея се анализира подхода, чрез който се организират масови кампании. Доведеш ли съзнанието на потребителя до точката на мания и истерия по новия продукт, услуга или идея, дето искаш да продадеш или наложиш, си достигнал до повратната точка, от която няма връщане назад. Белег на успеха, с усещане за тайното кукловодство на масовия потребителски вкус.
Малкълм Гладуел има и друга книга, Проблясък (Blink). Тя е за интуитивните решения, които често са по-успешни, отколкото дългите аналитични пътеки за вземане на решение. В тази книга има една глава, посветена на дълготрайността на брака – в зависимост от анализа на поведението на новобрачни двойки. „Хората са в едно от двете състояния по време на връзката си. Първото бих нарекъл ‘наделяващ позитивен сантимент’ – когато позитивната емоция надделява над раздразнението… Или ‘надделяващ негативен сантимент’, когато дори сравнително неутрални неща, които партньорът казва, биват възприемани за негативни. При второто състояние хората си правят дълготрайни заключения един за друг. Ако брачният партньор прави нещо позитивно, той прави добрината с егоистична цел… Ако едната страна се опитва да поправи някаква грешка, това се възприема като враждебна манипулация от другата.“
Липсата на гъвкавост, според Гладуел, е основната причина за рухването на браковете. Според разработената от един психолог – Джон Готман – система, чрез наблюдението на една двойка само 15 минути с 90% точност може да се предскаже дали те ще бъдат все още заедно след 15 години. Системата проучва думите и жестовете в разговора и ги класифицира от гледна точка на раздразнителност и негъвкавост.
Само думите и езикът на тялото са достатъчни с огромна точност да определиш дали бъдещето на двама ще бъде общо.
Ако интуитивно приложим този анализ за нещата у нас, могат да ни побият тръпки.
Сигурно още има време за национално съгласие. То съвсем сигурно минава през търсенето на думи и действия с по-малко омраза. Съвсем сигурно означава олекналият кабинет да си иде, в полза на някакъв общ формат, популярно наричан експертно управление. С кратък, но ясно заявен мандат. Но означава също и „десните“ да намерят онези идеи за бъдещето, които не започват с „анти-“ и „де-“ (деолигархизация, демафиотизация и пр.). А може би – да не се именуват „десни“, или „реформатори“, че от тези думи половината общество го побиват тръпки.
Нито сложните коалиционни формули, нито изгонването на чуждите инвеститори, нито забраната на партии (пази боже), нито свикането на Велико Народно Събрание ще бъдат успешни за това, което се случва сега у нас. Не ходове или политически инструменти, а позитивни идеи, приложими към огромната част от хората, ни трябват. Да почувстваме, че имаме сили сами да се справим със съдбините си, въпреки „омразните предишни“. Които може и да не са толкова омразни. Все пак са българи.
Ако искаме след петнадесет години да бъдем една нация, макар и разделена сега.

11 коментара за “Една нация, макар и разделена

  1. Питащият

    Разделение има и то е не само между политическите и икономически Елити, които все някак ще се споразумеят да разделят баницата или пицата. Демокрацията поначало възниква като компромис, но компромис между добре въоръжени мъже, както е рекъл един американец, доколкото си спомням. У нас има недоверие към самият елит. В очите на болшинството българи той е нелегитимен. Както се казва , покрай сухото гори и мокрото.Това е в резултат от първоначалното натрупване на капитали станало по всевъзможни начини и схеми, включително и престъпни и политическата безотговорност. Куче влачи автобус, а диря няма. Целият преход е белязан от липсата на правила, ред, законност, прозрачност, морал и справедливост. Това няма как да се поправи. Оперетната партийка на Яне Янев не случайно е кръстена РЗС. Фалш, липса на прозрачност и морал, на идеи и ценности, демагогия и популизъм от начало до край и особено напоследък. В крайна сметка политиката е и пазар. Има търсене и би трябвало да се появи и предлагане, но стоката е некачествена. Кой я произвежда-Елита. Не я произвежда баба Пена на село или чичо Димко докато си пие ракията на казана и бистри политиката. Това е положението. Некачествен Елит-некачествен преход- Бананова република. Задънена улица или по скоро сокак обрасъл с бъзе , коприва и магарешки тръни.

    1. yavordim Автор

      Митко, много си прав, че у нас има недоверие към самия елит и че той сам си го е направил. Елитът от своя страна, усещайки недоверието, си изгражда послания, изцяло основани на недоверие – към „другия“ елит, а то значи изобщо към другите. „Другият“ елит, като дойде след това на власт, връща топката със същите внушения. И така се затваря порочния кръг на омразата. Нещо трябва да се направи, очевидно. Не само да трупаме констатации, че елитите ни са некачествени или задънената ни улица е невъзвратимо обрасла. И – уверявам те, изходът няма да го намерят баба Пена и чичо Димко, дето си пият ракията. Може би, тъкмо защото я пият.

  2. Pavlina Iossifova

    „Ако интуитивно приложим този анализ за нещата у нас, могат да ни побият тръпки.“…
    … „Ако искаме след петнадесет години да бъдем една нация, макар и разделена сега.“

    Едно от Нещата, които обичам, ценя и живея в Швейцария е самоопределението й за нация: Willensnation … и много добрия превод на български: ‘нация по споразумение’.
    Не знам и не се наемам да пророкувам какви са възможните срокове, но знам, че ако не успеем да се спор-разумеем, след петнадесет години може би дори няма да има спор дали има българска нация. В този ред на мисли, любимата на много българи от моето поколение книга „Време разделно“ за мен е освен меко казано не-историческа, много по-лошо – засаждаща в рохка почва всички анти- и де- частици, които ни убиват ежедневно.
    Ще ми се повече хора, особено в България да живеят с посланието на един друг автор българин, макар и не пишещ на български. Илия Троянов и особено неговата Kampfabsage. Kulturen bekämpfen sich nicht – sie fließen zusammen. 2007. (в съавторство с Ранджит Хоскоте)
    Не открих указан български превод, затова: „Край на битката. Културите не се бият – те се вливат една в друга. … И това се отнася не само до националните и етнически култури. С пълна сила важи и за вътрешнонационалните политически култури и наследства. Докато не приемем, че те са една, макар и мътна река, няма да построим ВЕЦ- a, който ще ни даде и Светлото и Топлото.
    Не открих податка и за превод на български на друга книга на Илия Троянов: Die fingierte Revolution. Bulgarien, eine exemplarische Geschichte. 2006. Затова: „Симулираната революция. България, една назидателна история“.
    Надявам се, че в неделя посред нощ моето google търсене е нескопосано и затова не намирам български преводи на точно тези книги. Ако наистина ги няма… ами, Яворе, нека посланието от този блог с твоя израз и ‘подстрекателство’ да надскочат трояновия „Край на битката“!
    Share this:

    Twitter
    Facebook5
    Google +1

    1. yavordim Автор

      Ее, Павлина, Илия Троянов… купил съм всичките му преведени на български книги, за съжаление, измежду тях все още не са преведени тези, които цитираш, по справка от Уикипедия от март 2013.
      Споделям напълно коментара ти за Време разделно. Гледах филма през 1988, тъкмо бе излязъл по кината. Беше в кино Изток в София, заедно с едни момчета, с които бяхме служили заедно, те учеха в Симеоново. На излизане от салона те казаха „дайте ни сега един ятаган и ги почваме“. Повече не видях тези момчета, но вече бях схванал как системата си е възпроизвела следващите убийци. Уви, тя все още произвежда „хора на омразата“, 25 години след това. Схемата е лесна – фокусираш се върху една грешка и започваш да удълбаваш проблема, докато обрасне с непоносимост. Има цели школи в социалната психология, които боравят с т.нар. Теория на манипулацията, започвайки от Льобон и Бърнайс. Да уязвиш противника в най-силната му същност. И напълно да пренебрегнеш полезното, което е направил. Да видиш в Стоичков простака и така да осмееш гениалния футболист в него.
      Многообразието (diversity) на едната река, макар и мътна, дето движи ВЕЦ-а, е наистина единственото смислено решение… но как да подавиш вопъла, че някой ти нарушава идентичността? А е тъй лесно да манипулираш в последното.
      Някак трябва да разчупим порочния кръг, това ми е тревогата.

  3. Pavlina Iossifova

    И пак спомен. При това гимназиален. Антон Дончев беше на среща при нас в Русе след издаването на книгата. Имам много ясен спомен за усещанията си по време на срещата, въпреки, че тогава не съм се замисляла за тези процеси. Усещането ми беше тревожно и възневидях книгата именно след срещата с автора. А филма напълно съзнателно не го гледах, даже и заради любопитството да видя Калинчето като блондинка. Още повече, че точно по онова време се опитвах да се впиша в специализация османистика, но тъй като това съвпадна с ужасното ‘покръстване’ никой не ми разреши (то и преподавател в онзи момент нямаше) да уча османски, се прехвърлих руска история 19 век.

    Ха, сега погледнах, че „Kampfabsage“ на Илия Троянов, която е в съавторство с един индийски журналист и поет, няма дори английски превод. А книгата е наистина много емблематична. Замислям се дали да не я преведа за собствен и на приятелите кеф. Тя не е голяма.

    1. yavordim Автор

      Ооо, имаш горещата ми подкрепа за това! Обаче е разумно да потърсиш първо самия автор.

    2. Анна Рускова

      Павлинче, мисля че имаш грешен спомен. Това няма никакво отношение към смисъла на написаното от тебе, само малко фактологично уточнение. Време разделно е издадена през 1964, и беше по-популярна из генерацията на родителите ни. Аз не помня Антон Дончев да е идвал в гимназията, а съм сигурна че бих запомнила такова събитие. Може би си го срещала след излизането на филма, към който доколкото знам той има противоречиви чувства.

  4. Pavlina Iossifova

    Естествено! И да се науча да си вярвам на интуицията. Защото бях на представянето (случайно, ходейки си по улицата) на книгата в Берн, и когато той даваше автографи после ми беше на устата да го попитам дали има намерение да й търси преводач на български. А за ‘Симулираната революция’ питах преди време в България познати защо не е преведена и знаеш ли какво се оказа: че точно между 2007 и 2011 дори по малките издателства и особено разпространители е имало нещо като тиха и доста заплашителна забрана да се превежда. Щото няма цензура.

    1. yavordim Автор

      Аз съм навит да финансирам издаването. Имам вече опит – издал съм 3 книги (с позната печатница и легитимно издателство в Русе). Така че може да се помисли.

  5. Pavlina Iossifova

    Ами да тръгна да диря Троянов по континентите значи. Така де, из виртуалното пространство. Иначе имам в София приятел с голяма печатница и малко издателство, но не съм имала никакъв работен опит с него/тях. И въобще нямам опит в тая област. Но както казваше моя професор в Москва: първо да видим текста, от идеи ме боли глава.

  6. elena t

    Ами не съм особено съгласна със сравнението между брака и националния консенсус. Иначе договорките под масата действително са част от политическия живот – за добро или лошо, и не само у нас. Да не изреждам примери, че имаме приятелка-историк. Според мен, основен проблем е липсата на политическа култура. Но няма да се съпротивлявам, ако бъда обвинена в просветителство.

Вашият коментар